Tuesday, June 24, 2008

Despre filmele de propaganda :

Printre altele in weekend am apucat sa butonez un pic telecomanda de la TV'u lu' taicameu, bineinteles era plin de filme "bune" pline de explozii, cu actori de duzina, exact genul de filme pe care si-l permit televiziunile de 2 lei din Ro. (nu ca pe "dincolo" ar fi altfel)
dar cel mai bine a povestit altcineva despre filmele astea in urma cu muuulti ani uite asa :
"În urma unei explozii de obuz rămăsese orb de amândoi ochii şi i se retezaseră picioarele, de sub genunchi. Medicii abea i-au pansat rănile că sări din pat, puse mâna pe un braţ de mine şi reveni la luptă pe cioturile sale proaspăt bandajate. Pe drum treceau tancurile germane. Târându-se ca un tigru, ologul acesta orb reperă primul car blindat inamic, cu singura sa ureche, se apropie pe neaşteptate şi-l aruncă în aer. Nimici în felul acesta vreo duzină, apoi, pe fundalul titanic al tancurilor incendiate, bravul soldat rus se lăsă în sfârşit purtat la infirmeria de campanie, unde chirurgii îl anesteziară şi făcură imposibilul pentru a-l salva, dar trebuiră să se resemneze în faţa morţii sale — cu un zâmbet fericit pe buze — în mâinile lor devotate. La sfârşitul genului* acesta de filme, pe estradă urca un ofiţer şi declara cu entuziasm:
— Şi iată cum, tovarăşi, Armata Roşie îi combate pe complicii burgheziei şi capitalismului internaţional."
- Sven Hassel  - Legiunea Blestematilor .
Taicameu zice ca asa era si pe vremuri doar ca acum filmele's americanesti. Mda... nimic nou.. nu ?


2 comments:

Anonymous said...

Dupa mine nu e nici o propaganda. Sunt filme comerciale pentru ca astea plac la marea masa de oameni si se vand cel mai bine bine. In URSS se facea propaganda dar in SUA dicteaza profitul. E doar o afacere.

Enzo said...

Pai hai sa vedem...
Razboiul din Corea - filme cu Jon Wayne
Vietnam - Rambo
- pun pariu ca nu au avut in calcul doar aspectul comercial al problemei .
dupa aia US and A nu prea a mai pierdut in mod oficial nici un razboi, deci nu mai aveau nevoie de 'eroi' care sa demonstreze ca noi am fo mai buni etc.